Pelerinaj in Asia Mica si Capadocia | Sarbatoarea „Izvorul Tamaduirii” la Constantinopol , Istanbul, Turcia

 (0 stele)


  • Transport - Autocar


Informatii si dotari hotel , Istanbul, Turcia

Tarif: 440 euro/persoana

Supliment single: 160 euro

Durata: 9 nopti

 

 

11 – 20 aprilie 2018


PE URMELE SFINȚILOR CAPADOCIENI: SF. VASILE CEL MARE, SF. GRIGORIE TEOLOGUL,

SF. GRIGORIE DE NYSSA)


 (TROIA – PERGAM – SMYRNA – EFES – PAMUKKALE – CAPPADOCIA – CONSTANTINOPOL)


 

 

Ziua 1 – miercuri, 11 aprilie (650 km): Plecare din București la ora 06.30 de la baza Dealului Patriarhiei (crucea Sfântului Constantin Brâncoveanu) pe ruta Ruse – Veliko-Tarnovo, capitala celui de al doilea Imperiu Bulgar – trecere prin Valea Trandafirilor – Capitan Andreevo (Bulgaria) – Kapikule (Turcia) – Edirne (fostul oraş Adrianopol, întemeiat de împăratul roman Hardrian. A fost capitala Imperiului Otoman între 1365 – 1453. Aici s-a încheiat Pacea de la Adrianopol, tratatul ruso-turc din anul 1829 prin care s-a recunoscut independența Greciei, autonomia Serbiei și s-a desființat monopolul turcesc asupra comerțului Ţării Româneşti și Moldovei) – tur panoramic Podul Tunca şi Moscheea Selimiye Cami (construită între anii 1569 – 1575 de către arhitectul Mimar Sinan la cerinţa sultanului Selim II, este cea mai mare moschee din Turcia). Cazare în Istanbul.

 

Ziua 2 – joi, 12 aprilie: Mic dejun. Tur pietonal – se vizitează: Catedrala Sfânta  Sofia (prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incediu în anul 404. A fost reconstruită de Teodosius II în anul 415, dar a fost din nou distrusă în timpul Răscolei Nika din anul 532. Clădirea actuală a fost construită de împăratul Iustinian între anii 532-537), Palatul Topkapi (reşedinţa sultanilor, actualul Muzeu Naţional al Turciei, care  adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezatorul, sabia lui Ştefan cel Mare), Moscheea Albastră (a fost construită între anii 1609 – 1616 în timpul domniei sultanului Ahmed I, este cea mai mare moschee din Istanbul), Basilica Cisterne (cunoscută şi ca ‘Palatul scufundat’, datează din sec. VI, a fost construită ca cisternă de apă pentru a alimenta palatal imperial şi clădirile înconjurătoare), locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II (numită și Fântâna germană, construită în memoria celei de a doua vizite a împăratului german la Constantinopol și inauguarată la aniversarea sa din 27 ianuarie 1901), Obeliscul Egiptean (a fost adus din Valea Nilului de împăratul Theodosius II, datează din anul 1490 î.Hr. din vremea faraonului Tuthmosis III), Coloana Şerpuită (este din bronz, a stat în fața Templului lui Apollo de la Delphi – Grecia. A fost ridicată în memoria bătăliei de la Plateea din anul 479 î.Hr., în care cetățile grecești aliate i-au învins pe perşii conduşi de regel Xerxes I. În anul 326, împăratul Constantin cel Mare a dispus mutarea ei la viitorul Constantinopol), Coloana lui Constantin Porfirogenetul (seamănă cu un obelisc, doar că este făcută din mai multe blocuri de piatră. Unele mărturii afirmă că pe același loc a existat o astfel de coloană încă din sec. IV. Constantin al VII Porfirogenetul în anul 940 a acoperit coloana cu plăci de bronz aurit). Scurt popas în istoricul Bazar al lui Bayazid.  Cazare în Istanbul.

 

Ziua 3 – vineri, 13 aprilie: Mic dejun. Participare la Sfânta Liturghie de Hram la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (prima biserica a fost construită de împaratul Leon I Tracul, datorită unei minuni pe care a trait-o când era soldat – inainte de a intra în cetate, Leon Marcelus a întâlnit un orb care l-a rugat să-i dea apă de băut şi să-l îndrume spre cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere, unde se afla un izvor, şi să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii şi a început să-L slăveasca pe Dumnezeu. Apoi, acelaşi glas i-ar fi zis lui Leon că va moşteni tronul împărătesc. După ce a fost uns împărat, Leon a construit o biserică închinată Maicii Domnului, pe locul acelui izvor). În Istanbul închinare în Patriarhia Ecumenică (în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creştin-ortodoxe. Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gura de Aur, Sfintei Solomoni, Sfintei Eufimia si Sfintei Teofana. Tot aici este „Coloana Flagelării”, o bucata din coloana de care a fost legat Iisus Hristos când soldaţii romani l-au biciuit şi l-au torturat. Alte două bucăţi din această coloană se află în Ierusalim şi în Roma. Se crede ca aceasta a fost adusă aici de către Sfânta Elena după pelerinajul făcut în Ţara Sfântă), Biserica Vlaherne (loc unde Maica Domnului s-a arătat mulţimii strânse în vremea împăratului Leon cel Înţelep, când oraşul era asediat şi a lăsat asupra lor Acoperămânul), Biserica Chora (a fost întemeiată în cadrul sec. V-VI, fiind rezidită de mai multe ori până astăzi), Biserica Românească Sfânta Muceniţă Paraschevi (cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi, Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfânta Arghira – ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, închinare la moaştele Sfintei Arghira şi Sfântul Nifon Patriarhul Constantinopolului). Opţional croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Cazare în Istanbul.

 

Ziua 4 – sâmbătă, 14 aprilie (750 km): Mic dejun. Plecare spre Cappadocia (se află în estul Anatoliei, în centrul Turciei. Relieful constă dintr-un platou înalt de peste 1000 m altitudine, care este străpuns de vârfuri   vulcanice dintre care Muntele Erciyes, în apropiere de Kayseri (vechea Cezaree), este cel mai înalt vârf cu altitudinea de 3916 m. Cappadocia a fost cunoscută sub numele de Hatti în epoca bronzului târziu și a fost patria Imperiului Hitit cu capitala la Hattuşa) pe traseul Istanbul – Ankara (cunoscută sub numele de Angora până în anul 1930 și Ancyra în perioada clasică, este capitala Turciei și al doilea cel mai mare oraș al țării, după Istanbul) – Aksaray. Cazare şi cină în Urgup / Ortahisar.

 

Ziua 5 – duminică, 15 aprilie (80 km):  Se vizitează: Muzeul în aer liber Goreme (muzeu în aer liber care adăposteşte manăstiri şi biserici paleocreştine săpate în tuf vulcanic, chilia în care a locuit Sfântul Vasile Cel Mare. Face parte din patrimoniul Unesco. Primele aşezări datează din vremea hitiţilor, 1800 – 1200 î.Hr. Regiunea a fost disputată de diferite imperii rivale, cum ar fi grecii şi perşii, locuitorii fiind nevoiţi să sape adăposturi în roca vulcanică. În perioada romană, a devenit casă pentru creştinii prigoniţi), oraşul subteran Kaymakli (oraşul a fost populat în perioada bizantină, a servit ca adăpost în vreme invaziilor arabe (780 – 1180) şi mongole (sec. XIV). Se coboară pe galeriile oraşului la o adâncime de cca. 20 m. Vizitare nu este periculoasă însă necesită atenţie!), panorama Văii Gyuvercinlik (Valea Porumbeilor) şi Uchisar, Chilia Sfântului Simeon Stâlpnicul, vizitarea unui atelier de ceramică situat sub pamânt şi care se întinde pe o suprafaţă de 4000 m.p. Vizită la ieslea unde a vieţuit şi s-a nevoit Sfântul Ioan Rusu. Cazare şi cină Urgup / Ortahisar.

 

Ziua 6 – luni, 16 aprilie (660 km): Mic dejun. Plecare spre Pamukkale (se traduce prin ‘’Castelul de bumbac’’ datorită teraselor calcaroase făcute din travertin, rocă sedimentară care s-a format de-a lungul a mii de  ani prin depunerile de carbonat de calciu din apa celor 17 izvoare existente în zonă) pe ruta Urgup – Nevshehir – Aksaray – Konya (oraş cunoscut în vechime ca Iconium, pe aici au trecut Sfinţii Apostoli Pavel şi Barnabas şi au propovăduit credinţa creştină) – Denizli (oraş industrial în sud-vestul Turciei, situat în valea formată de aluviunile aduse de râul Buyuk Menderes) – Pamukkale. Cazare şi cină în Pamukkale.

 

Ziua 7 – marţi, 17 aprilie (185 km): Mic dejun. În Pamukkale se vizitează Necropola si Cetatea Hierapolis (anticul oraş grecesc Ierapolis – Oraşul Sfânt, ridicat în regiunea izvoarelor cu apă caldă în vechea Frigia,se va urca la Biserica ridicată pe locul unde Sfântul Apostol Filip a fost martirizat, dar şi presupusul mormânt al Apostolului, nou descoperit de arheologii turci (se află pe culmea unui deal, în afara zidurilor cetăţii. Biserica datează din sec. V. Se crede că mormântul Sfântului Apostol Filip este în centrul clădirii. Acest locul a fost incendiat, cândva intre secolele V-VI, de aceea a ramas multă vreme necunoscut). Se va coborî pe terasele calcaroase cu apă termală (fenomen unic în lume, coborârea nu este periculoasă însă va necesita atenție!). Plecare spre Kusadasi. Cazare şi cină în Kusadasi.

 

Ziua 8 – miercuri, 18 aprilie (70 km): Mic dejun. Se vizitează Cetatea Efes (oraşul antic Efes a fost întemeiat în sec.XI Î.Hr. de coloniştii ionieni, devenind în cursul timpului unul din cele mai dezvoltate centre religioase și comerciale. A suferit pierderi însemnate la cutremurele din anii 358 și 365 d.Hr., iar în sec. VII a început să decadă. Astăzi se pot vedea ruinele Bibliotecii lui Celsus, marelui teatru în care a predicat Sfântul Apostol Pavel, Biserica Maicii Domnului – în care s-a ţinut Sinodul III Ecumenic in anul 431). Deplasare la Casa și Izvoarele Maicii Domnului (conform tradiţiei creştine, Maica Domnului a fost adusă în Efes de către Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul, la scurt timp după Învierea din morţi a Mântuitorului, aici urmând a locui până la Adormirea ei. Biserica datează din sec.VI-VII, dar  fundaţiile casei au  o origine mult mai veche – posibilitatea ca acestea să aparţină sec. I fiind foarte mare. Astăzi este biserică romano-catolică). Închinare la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul (ruinele impresionantei biserici bizantine din Efes închinate Sfântului Ioan Teologul, marchează locul unde, potrivit traditiei, acesta ar fi fost înmormântat. Iniţial, în sec. IV-V a fost ridicată o biserică, pe locul mormântului Sfantului Ioan Teologul, apoi în sec. VI imparatul Iustinian a ridicat o biserică impunătoare pe locul celei vechi). Deplasare la coloanele Templului zeiţei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii, templu construit în sec. VI î.Hr, a fost incendiat în anul 356 î.Hr., de un cetățean din Efes cu numele de Herostrat, din dorința de a deveni celebru). Cazare şi cină in Kuşadasi.

 

Ziua 9 – joi, 19 aprilie (430 km): Mic dejun. Plecare către Canakkale. Trecere prin Izmir (vechea Smyrna, oraş fondat în sec. IV î.Hr., cetatea păstorită de Sfântul Policarp. Este al treilea oraș ca mărime în Turcia după Istanbul și Ankara. Aici s-au născut Homer și Aristotel Onassis). Se vizitează cetatea antică Pergam (oraș antic grecesc, devenit capitala Regatului Pergam în timpul perioadei elenistice 281-133 î.Hr. Pergamul este amintit în cartea Apocalipsei.  Aici a fost inventat pergamentul, a cărui denumire provine de la numele orașului), Biserica Apocaliptică Curtea Roşie (aici a fost iniţial un templu păgân. În anul 92 d.Hr., în acest templu a a fost martirizat Sfântul Antipa, primul arhiepiscop al Pergamului, numit   din porunca Sfântului Ioan. În primul secol d.Hr., biserica creștină din Pergam, adăpostită în interiorul clădirii principale a Basilicii Roșii, a fost una dintre Cele Șapte Biserici descrise în Apocalipsa 2:12) și ruinele vechilor cetăți Troia I – IX (primul oraș a fost fondat în mileniul III î.Hr. în timpul Epocii Bronzului. Se păstrază inclusiv ruine din Troia VII, cea descrisa de Homer. Ultimul oraș de pe acest sit arheologic a fost Iliumul elenistic, fondat de romani în timpul domniei împăratului Augustus, care a decăzut după desemnarea Constantinopolului drept capitală a Imperiului Roman în sec.IV). Traversare cu feribotul a Strâmtorii Dardanele (leagă Marea Egee cu Marea Marmara, are o lungime de 61 km, dar are numai 1,2 – 6 km lățime. Adâncimea medie este de 55 m, iar cea maximă de 82 m) – Canakkale. Cazare Canakkale.

 

Ziua 10 – vineri, 20 aprilie (640 km): Mic dejun. Plecare spre România, sosire la Bucureşti la baza Dealului Patriarhiei în funcţie de traficul auto și formalităţile vamale.

 

 

PRELUĂRI:

  PREȚ   250 LEI/pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
CLUJ-NAPOCA DATA / ORA PLECĂRII Ora 20:30 cu 1 zi înainte de data începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII CASA ARMATEI    
  PREȚ   200 LEI /pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
SIBIU DATA / ORA PLECĂRII Ora 01:30 în ziua începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII HOTEL IBIS    
  PREȚ   150 LEI / pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
BRAȘOV DATA / ORA PLECĂRII Ora 03:00 în ziua începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII Biserica Schimbarea la Față (Str. Saturn)

Transport: Autocar

Plan tarifar

Reduceri

VARSTA(ani) DENUMIRE REDUCERE CONDITII ACORDARE REDUCERE
0 – 1.99 infant GRATUIT Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
2 – 5.99 copil 110 EURO Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
6 – 11.99 copil 55 EURO Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual